zondag 18 januari 2015

Bijbels vasten

De overeenkomst tussen bidden en vasten.
Iedere christen bidt regelmatig, waarschijnlijk zelfs dagelijks. Ze zetten tijd apart om te bidden. De één doet het ’s ochtends in alle vroegte, de ander tussen de middag en weer anderen ’s avonds als het werk gedaan is. Als er een crises in ons leven komt, een storm, dan wordt er vaak langer en intensiever gebeden. Dit zijn speciale seizoenen van gebed. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat er iemand ernstig ziek is, waar extra voor gebeden wordt. Exact dezelfde principes gelden ook voor vasten! Dit kunnen we een paar keer per jaar een paar dagen doen, maar ook in bepaalde stormen, een langere periode. Langere periodes worden vaak door de Heilige Geest op ons hart gelegd.

Wat is vasten?
Onder vasten verstaan we dat mensen zich doelbewust onthouden van voedsel voor geestelijke doeleinden! Het doel van vasten is dat je voor een moment je lichaam niet voed, zodat je je maximaal kunt richten op het voeden van je ziel!
Daarnaast is vasten ook een praktijk waarmee de gelovige zijn lichaam kan onderwerpen en disciplineren! Als je een gedisciplineerd leven wilt leiden, dan is vasten de allerbeste manier om dit realiseren!

De kracht die het leven als christen mogelijk maakt, is de kracht van de Heilige Geest. Geen enkele andere kracht kan ons in staat stellen het leven te leven dat God van ons als christen verlangt. We krijgen dat niet voor elkaar met onze eigen wilskracht. Vasten helpt ons om kracht te ontvangen, omdat we door het vasten bovennatuurlijke kracht vrijzetten, waardoor we dingen kunnen doen die we uit eigen wilskracht niet kunnen. Een simpel voorbeeld is deze: probeer maar eens 3 dagen niet te eten en alleen maar water te drinken zonder dat je aan het vasten bent. Dat is nagenoeg een onmogelijke opgave! Als je vast lukt het wel!

Waarom vasten? Vasten breekt de barrières af die de vleselijke natuur in stand houdt tegen de almacht van de Heilige Geest! Na het vasten, dus nadat de vleselijke hindernissen zijn opgeheven, kan de Heilige Geest ongehinderd, in al Zijn volheid door ons gebed heenwerken! We geven de Heilige Geest de ruimte om oneindig veel meer te doen, in het uitwerken van Gods beloften! De bijbel zegt in Hebreeën 11:6 dat God een beloner is, voor wie Hem ernstig zoeken!

Je vasten moet wel gebaseerd zijn op de overtuiging dat Gods woord zich verbindt aan vasten als een daad van christelijk discipelschap. 

Als je meer wil weten over vasten dan heb ik daar een DVD van uitgebracht met een duidelijke studie over vasten. Zie foto. Deze DVD is verkrijgbaar via onze website www.hvzm.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.