zaterdag 24 januari 2015

Wanneer gij vast

In Mattheüs 6:1-18 geeft Jezus zijn discipelen instructies over drie onderwerpen die met elkaar samenhangen: geven, bidden en vasten! Belangrijk te weten is, dat Jezus bij alle drie de meeste nadruk legt op de motivatie en waarschuwt Hij voor huichelarij.

Als u geeft, bidt of vast om indruk te maken op andere mensen, dan is het enige loon wat u zult ontvangen, éér van mensen! Dat blijkt uit vers 16b waar staat: om zich aan de mensen te vertonen, wanneer zij vasten. Voorwaar, Ik zeg u, zij hebben hun loon reeds! Uit het taalgebruik van Jezus kunnen we opmaken dat Hij er vanuit gaat dat zijn discipelen en dus ook wij, geven, bidden en vasten!


In vers 3 staat: Maar laat, als gij aalmoezen geeft, uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet, opdat uw aalmoes in het verborgene zij, en uw Vader, die in het verborgene ziet, zal het u vergelden! In vers 6 staat: Maar gij, wanneer gij bidt… Er staat niet áls gij bidt. Nee, wannéér gij bidt! En in vers 16a lezen we: En wanneer gij vast, niet áls gij vast!


Vasten was in de tijd van Jezus heel normaal. Al vanaf de tijd van Mozes werd er gevast in de Joodse levensstijl. Sommige mensen zeggen misschien, ja maar dat was voor toen, niet voor nu, want de discipelen vasten ook niet. Klopt! Maar dat had een reden! In Markus 2:18-20 staat: En de discipelen van Johannes en de Farizeeën hielden hun vasten. En zij kwamen en zeiden tot Hem: Waarom vasten de discipelen van Johannes en de discipelen van de Farizeeën wel, maar uw discipelen niet? En Jezus zeide tot hen: Kunnen bruiloftsgasten dan vasten, terwijl de bruidegom bij hen is? Zolang zij de bruidegom bij zich hebben, kunnen zij niet vasten. Er zullen echter dagen komen, dat de bruidegom van hen weggenomen is en dan zullen zij vasten, te dien dage. 


Jezus antwoordde met een gelijkenis. De Bruidegom is Jezus! De bruiloftsgasten zijn de discipelen van Jezus over wie de vraag ging. De tijd dat de Bruidegom bij hen is, is de tijd van Jezus zijn bediening op aarde. De tijd dat Jezus bij zijn discipelen was. De tijd dat de Bruidegom van hen weggenomen werd, vond plaats tijdens de Hemelvaart en duurt totdat de Bruidegom Jezus terugkomt! Tot die tijd zal de kerk (u en ik) als een bruid wachten op de Bruidegom! Dat is de tijd waarin wij vandaag leven en waarvan Jezus helder en duidelijk zegt: en dan, in die dagen, zullen zij (u en ik) vasten!


Vandaag in onze tijd is het vasten een teken van waarachtig discipelschap als christen, een opdracht die Jezus dus zelf heeft gegeven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.