zondag 28 juni 2015

Ben jij al tot erkentenis der waarheid gekomen?

In 2 Korintiërs 5:17 staat: Zo is dan wie in Christus is een nieuwe schepping: het oude is voorbij gegaan, zie, het nieuwe is gekomen. Letterlijk zou je kunnen zeggen dat bekering, (want daar hebben wij het hier over) betekent: je afkeren van het leven wat je hebt geleefd. Bekering klinkt misschien wat zwaar. Je bent tot geloof gekomen. Geloof in Jezus Christus! In het nieuwe testament worden er diverse andere woorden en zinnen gebruikt voor bekering. Zo staat er bijvoorbeeld in 1 Timoteüs 2:4: tot erkentenis der waarheid komen. Jezus zegt ook: Ik ben de weg, de WAARHEID en het leven! Ook spreekt de Bijbel over berouw en tot inkeer komen.
 

Johannes spreekt over bekering als hij zegt: geboren zijn of geboren worden uit Christus. Titus spreekt over vernieuwing.  Romeinen en Kolossenzen. spreken heel mooi over de besnijdenis van het hart. Als je tot geloof komt wordt je een nieuw mens. Je wordt opnieuw geboren (geestelijk) en mag een nieuw leven gaan leven met God.
 
Het doel van bekering is om God te dienen en te volgen en vrucht te dragen voor Hem, door Hem en tot eer van Hem.
 
Jezus zegt in Lucas 13:24 dat het niet makkelijk zou worden. Daar lezen we over een strijd! Strijd om in te gaan door de enge poort. Waarom? Omdat we ons eigen leven moeten verliezen om het te winnen.  Jezus spreekt daarover in Matteüs 10, Matteüs 16, Marcus 8 en Lucas 9. Daar staat : Wie zijn leven zal willen behouden, die zal het verliezen, maar wie zijn leven verloren heeft om Mijnentwil, zal het behouden. Als wij ons vastklampen aan dit leven, kan dat er toe lieden dat wij het beste van Christus missen in deze en in de toekomstige wereld! Daarom zegt Jezus ook: Want wat zou het een mens baten, als hij de gehele wereld won, maar schade zou lijden aan zijn ziel. Jezus wil dat wij ons vertrouwen vollédig op Hém stellen!
 
Sommige mensen denken dat als je tot bekering komt je niets meer mag of dat je niet vrij bent! Dat is echter een leugen van satan die je wil blijven binden aan je oude natuur. Geloven in Jezus en weten wat Zijn wil is maakt juist vrij! Waarom? Omdat je na je bekering pas merkt waar je allemaal aan gebonden bent! Jezus zegt in Johannes 8:31 en 32: Als gij in mijn woord blijft, zijt gij waarlijk discipelen van Mij en zult gij de waarheid verstaan, en de waarheid zal u vrijmaken. De Bijbel zorgt ervoor dat we weten wat de waarheid is. Het helpt ons om een leven te leiden, zoals God het heeft bedoelt. Als je eerder naar porno keek, maar dat nu niet meer wilt, ben je daar vrij van gekomen! Halleluja!
 
En weet u wat zo mooi is? In Efeziërs 1:13 lezen we dat we het niet alleen hoeven te doen, want bij onze bekering hebben we gelijk onze eerste beloning ontvangen. De Heilige Geest, (de Geest van Jezus) die ons de waarheid en de wil van God doet leren kennen. Ik spreek bewust over een beloning, want de Bijbel zegt in Hebreeën 11:6 dat God een beloner is voor wie Hem ernstig zoeken.
 
In Mattheüs 16:24-26 zien we dat direct na onze bekering te maken krijgen met het navolgen van Christus. We moeten onszelf verloochenen, Hem volgen en doen wat God van ons vraagt. Dat is belangrijk als we willen groeien in geloof, waardoor we standvastig te blijven. Verleidingen zullen er altijd zijn en u hebt echt niet alles in één dag overwonnen. In Jacobus 3:2 wordt dit bevestigd. Daar staat: Want wij struikelen allen in velerlei opzicht.
 
Je bent echter geen verliezer als je valt, je bent pas een verliezer als je blijft liggen!
 
In Jacobus 4:7 lezen we: Onderwerpt u dus aan God, maar biedt weerstand aan de duivel, en hij zal van u vlieden. Ik weet het is niet makkelijk, maar hier staat denk ik toch de enige echte oplossing. God is geen leugenaar. En Jezus had het ook niet makkelijk aan het kruis. Maar Hij kwam er niet af. Hij gaf niet op! Laten wij ook niet opgeven, maar steeds weer wéérstand bieden, door nee te zeggen tegen de verleidingen van de duivel.
 
Eén van de dingen waar je mee te maken krijgt als je bekeerd bent is schuldgevoel. Waarom? Omdat je je bewust wordt van je zonden. Echter het belangrijkste wat bekering geeft is vergeving van je zonden! Niet omdat wij dit verdient hebben, maar om wat Jezus heeft volbracht aan het kruis! 1 Johannes 2:12 zegt: Want de zonden zijn u vergeven om Zijns naams wil. In 1 Johannes 1:9 lezen we wel dat we onze zonden moeten belijden.
 
De Bijbel leert in Hebreeën 12:1 dat we de zonde moeten afleggen en dat we daar hard voor moeten werken, zodat het onze verhouding met God niet in gevaar brengt!
 
De bijbel zegt in Romeinen 5:20 dat Gods genade sterker en groter is dan zonde. Maar dat betekend niet dat we ons niet meer druk hoeven te maken over onze zonden. Romeinen 6:1 zegt namelijk: Wat zullen wij dan zeggen? Mogen wij bij de zonde blijven, opdat de genade toenemen? VOLSTREKT NIET zegt Paulus! In tegendeel! Hij zegt in Kolossenzen 3:5:
 
Weg dan met alle aardse zonden, zoals seksuele zonden, onreinheid, slechte verlangens en hebzucht. We moeten ze niet bedekken onder de genade van God, nee we moeten ze wegdoen en nalaten zegt de Bijbel! En de Heilige Geest helpt u daarbij!
 
Ik wil deze korte studie afsluiten met 12 kenmerken van bekering.
  1 U zult verlangen naar meer Bijbelkennis                                  
  2 Er komt een verandering van normen en waarden.         
  3 Er zal onbegrip zijn bij de wereld. Door ongelovige mensen.    
  4 Uw eigenbelang neemt af.                                      
  5 De liefde ten opzichte van elkander neemt toe.
  6 U zoekt gemeenschap met Christus door gebed.    
  7 U zult gaan verlangen naar contact met mede-christenen.         
  8 U wilt werken voor de Heer en eventueel getuigen.
  9 U ervaart Gods liefde, vreugde en vrede.               
10 Uw geweten ontwaakt en zal u aanspreken op dingen die niet goed zijn.     
11 U bent overtuigd van de waarheid.                                           
12 U heeft de zekerheid een kind van God te zijn.                         
 
Tot slot het volgende advies: De duivel zal u altijd blijven herinneren aan uw zondige verleden. Maar als de duivel u herinnert aan uw verleden, herinner hem dan aan zijn toekomst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.